Ordforklaring
Vild Virus indeholder mange fagtermer, som du her kan læse en forklaring på.
Aids
Aids, Acquired Immune Deficiency Syndrome eller erhvervet immundefektsyndrom, er navnet på en række sygdomme, der optræder i den fase af en hiv-infektion, hvor kroppens immunforsvar er så ringe, at tilstødende sygdomme, herunder kræft, optræder. Aids er en uhelbredelig sygdom, men siden 1996 har hiv-infektionen kunne holdes i ave medicinsk. Velbehandlet hiv er ikke længere en dødsdom.
Asymptomatisk
Asymptomatisk, ordet for en virussmittet person, som ofte er smitsom, men uden selv at have sygdomstegn.
Bakterier
Bakterier, er levende encellede mikroorganismer, som kan formere sig selvstændigt. I modsætning til virus, behøver bakterier ikke en vært/andre celler for at formere sig. Der er bakterier overalt, også på og i menneskekroppen. Inde i kroppen er der ti gange flere bakterieceller end celler fra mennesket selv, så vi lever i symbiose med bakterier. Mange typer bakterier er godartede og nødvendige og hjælper den menneskelige organisme med at fungere ordentligt, andre neutrale, mens nogle bakterier som sygdomsfremkaldende (patogene). Hyppige bakterieinfektioner er med stafylokokker (eksempelvis hudsår, bylder og madforgiftning, hjerteklapbetændelse) og streptokokker (halsbetændelse, mellemørebetændelse, lunge- og hjernehindebetændelse, rosen og skarlagensfeber). Bakterieinfektioner kan som regel behandles med antibiotika.
Case definition
Case definition, et lægeligt og epidemiologisk udtryk for den række af kriterier, der afgør, om en person har en sygdom eller er af særlig sundhedsfaglig interesse.
Case fatality rate (CFR)
Case fatality rate (CFR), antal døde af en sygdom opgjort i forhold til antal diagnosticerede. CFR tager dermed ikke højde for mørketal/udiagnosticerede.
Collaborating Center for HIV and Viral Hepatitis
Collaborating Center for HIV and Viral Hepatitis, Jens Lundgren er direktør for centeret, der bistår WHO med at rådgive medlemslande i den europæiske region om, hvordan de skal håndtere hiv og hepatitis.
CDC
CDC, Centers for Disease Control and Prevention, den amerikanske sundhedsstyrelse, en sundhedsmyndighed.
CHIP
CHIP, Centre of Excellence for Health, Immunity and Infections på Rigshospitalet, som Jens Lundgren leder og har sit daglige kontor. En forskningsgruppe med 90 ansatte og en årlig omsætning på 60-80 millioner kroner, som Jens Lundgren skaffer via fundraising, svarende til omkring 15 procent af Rigshospitalets samlede eksterne forskningsmidler.
Danske Regioner
Danske Regioner, interesseorganisation for de fem regioner, der driver det danske sundheds- og hospitalsvæsen finansieret via årlige økonomiaftaler med staten.
DNA-virus
DNA-virus, består af enkelt- eller dobbeltstrenget DNA i arvematerialet. DNA-virus er de klassiske virus som herpes, mononukleose og skoldkopper. DNA-virus er stabile, da de ikke ændre sig ikke i form af mutationer og variationer ved virusformering. DNA-virus kan blive kronisk i kroppen efter infektion, herpes-virus eksempelvis som så vil kunne bryde op som forkølelsessår, eller skoldkoppe-virus fra barndommen, der i alderdommen kan bryde ud som helvedesild, eller hpv-virus, der mange år efter infektion kan give livmoderhalskræft. Eller også bliver dna-virus udryddet efter infektion, så den samme person stort set aldrig kan smitte igen. Derfor holder vacciner mod DNA-virus livslangt.
ECDC
ECDC, The European Center for Disease Prevention and Control/Det Europæiske Center for Forebyggelse og Kontrol af Sygdomme, et agentur for den Europæiske Union, der skal styrke forsvaret mod infektionssygdomme. Statens Serum Institut er i tæt dialog med ECDC og bruger dets risikovurdering og anbefalinger i forbindelse med rådgivning af Sundhedsstyrelsen og regeringen.
EMA
EMA, Det Europæiske Lægemiddelagentur, European Medicines Agency, som er EU’s lægemiddelmyndigheder og som den danske Lægemiddelstyrelsen er del af.
Epidemi
Epidemi, er et geografisk eller regionalt udbrud udløst af smitsom sygdom, der spreder sig uforventet. Ifølge CDC er det ’et stigende, ofte pludselig, antal smittetilfælde af en sygdom, der er større end normalt forventet i området’.
Faglige referencegruppe
Faglige referencegruppe, Sundhedsministeriet nedsatte i december 2020 en gruppe af eksperter inden for medicin, epidemiologi, økonomi og samfundsforhold, blandt andet økonom og tidl. overvismand Michael Svarer, professor Michael Bang Petersen og leder HOPE-projektet om COVID-19, professor Jens Lundgren, professor i epidemiologi Lone Simonsen, professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard. Nedsat for at skabe et varslingssystem, komme med input til risikovurdering og tiltag. Midt i januar 2021 afleverede referencegruppen rapport med vurdering af genåbning af samfundet til regeringen.
FDA
FDA, U.S. Food and Drug Administration, den amerikanske lægemiddel- og fødevaremyndigheder, der blandt andet godkender lægemidler, herunder vacciner. I Europa er pendanten Det Europæiske Lægemiddelagentur, European Medicines Agency, EMA. I Danmark svarer det til Lægemiddel- og Fødevarestyrelsen.
Generationstid
Generationstid, tiden mellem en virusinficeret person smittes til vedkommende smitter den næste. Også kendt som led i en smittekæde. Sæsoninfluenza har en generationstid på 1,5 dag, de første coronavarianter frem til og med Delta havde omkring 5 dage, mens Omikron-variantens generationstid er 3 dage. Hiv har en generationstid på omkring 3 år.
HIV
HIV, en virus fra retrovirusfamilien, som ubehandlet fører til AIDS, som er en dødelig følgesygdom, når kroppens immunforsvar er alvorligt forringet af hiv-infektionen. I dag kan livslang medicin holde hiv-infektionen nede, så AIDS ikke udvikler sig. Ubehandlet HIV fører fortsat til AIDS.
Infection Fatality Rate (IFR)
Infection Fatality Rate (IFR), antal døde ud af alle smittede. Da der ved mange sygdomme er et stort mørketal af udiagnosticerede er IFR et beregnet begreb og ikke eksakt.
Infektion
Infektion, er en tilstand, når en væv i eksempelvis menneskekroppen invaderes af sygdomsfremkaldende mikroorganismer (bakterier, virus, parasitter og svampe), hvor kroppen reagerer negativ. Normalt nedkæmper kroppens immunforsvar de invasive mikroorganismer, en infektion opstår først, hvis det mislykkes. Mange infektioner er smitsomme, så en smittet/inficeret person kan smitte en anden. Infektioner kan normalt også forebygges ved sund livsstil, vacciner og god hygiejne.
Inkubationstid
Inkubationstid, er tidsperioden fra en mikroorganisme, eksempelvis virus, er trængt ind i kroppen, til den har formeret sig tilstrækkeligt, så personen får symptomer. Inkubationstiden er forskellig fra forskellige virus. Inkubationstiden for sæsoninfluenza er normalt på 1,5 dage, covid-19 i snit er 5 dage, hiv 2-4 uger og hepatitis B på 6-24 uger.
INSIGHT
INSIGHT, et forskningsnetværk med omkring 450 hospitaler i 40 lande med fokus på hiv og influenza og siden 2020 også Covid-19. Jens Lundgren er ansvarlig for den videnskabelige styregruppe og er internationalt forskningsansvarlig. Insight stod for den kliniske afprøvning af Remdesivir i Europa.
Lægemiddelstyrelsen
Lægemiddelstyrelsen, styrelse under Sundhedsministeriet, der administrer lovgivning om lægemidler, medicintilskud, apoteker, medicinsk udstyr og euforiserende stoffer. Skal sikre kvaliteten af de lægemidler, der anvendes i Danmark. Direktør var da pandemien brød ud Thomas Senderovitz, i dag Lars Bo Nielsen.
Mutation
Mutation, når virus deler og spreder sig, vil der ske mutationer i virus’ arvemateriale, de fleste mutationer ændrer ikke på virus’ egenskaber, så vil være ubetydelige. SARS-CoV-2s arvemateriale er et enstrenget RNA. Virus formerer sig, når det er trængt ind i en celle, og det er i forbindelse med formeringen, at der sker en lille mutation. Når virus deler sig, er det som en kopimaskine, som skaber en ny virus, men med en lille bitte ændring i forhold til den virus, der deler sig/kopieres. Disse ændringer eller småfejl kaldes mutationer.
National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID
National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID. Et af 27 instituter under National Institute of Health, NIH, under det amerikanske sundhedsministerium, United States Department of Health and Human Services. Anthony Fauci har været direktør siden 1984. Institut, der forsker i at forhindre, diagostisere og behandle infektionsygdomme som hiv/aids, allergier, autoimmune lidelser, luftvejsinfektioner, tuberkulose, malaria, ebola, zika og diarre. Og senest Covid-19. Budget for 2021 var over 40 milliarder kroner. Baseret North Bethesda i delstaten Maryland, USA.
National Institute of Health, NIH
National Institute of Health, NIH, under det amerikanske sundhedsministerium, U.S. Department of Health and Human Services. NIH er verdens største biomedicinske forskningsenhed. Ansvarlig for biomedicinsk og folkesundhedsforskning under den amerikanske regering. Består af 27 separate institutter og centre med forskellige forskningsdiscipliner, blandt andet National Institute of Allergy and Infectious Diseases med Anthony Fauci som direktør. Blev vurderet til verdens næstvigtigste bidragsyder til biomedicinsk videnskabelige forskning af Nature Index med Harvard Universty som nummer 1. Baseret i Bethesda i delstaten Maryland i USA.
Pandemi
Pandemi, blev i 2010 defineret af verdenssundhedsorganisationen WHO som ’en verdensomspændende spredning af en ny sygdom’ som påvirker mange mennesker. Tidligere opererede WHO med en definition, hvor der var 6 stadier mod en pandemi. Ifølge CDC er det ’en epidemi, der har spredt sig over flere lande eller kontinenter, som normalt vil påvirke et stort antal mennesker’.
PCR-test
PCR-test, (Polymerase Chain Reaction) er lægernes mest følsomme og præcise metode til at undersøge, om en særlig mikroorganisme som en specifik virus finde hos et menneske.
Præsymptomatisk
Præsymptomatisk, tiden fra en person er smittet med virus, indtil sygdomssymptomerne opstår. Nogle virussygdomme som Covid-19 og influenza kan smitte præsymptomatisk, typisk i timer eller få dage op til symptomer optræder. Andre virussygdomme som ebola og SARS smitter kun, når den inficerede har tydelige sygdomstegn.
RNA-virus
RNA-virus, en gruppe virus, der indeholder RNA som arvemateriale. De er ustabile i forhold til DNA-virus, fordi de laver mange mutationer og forandringer, når de kopierer deres arvemateriale under delingerne. Fra ubetydelige forandringer til helt nye biologiske egenskaber. Pandemier sker med RNA-virus, hvor der sker forandringer i virus, der ellers kun har inficeret et dyr, men som så forandrer sig i en deling og pludselig kan inficere en ny vært. De fleste virussygdomme, som rammer dyr og mennesker, er fra RNA-virus. Eksempelvis er flavi-virus en familie, der kan give gul feber og hepatitis C. Ortomyxo-virus er en familie, der rummer influenzavirus, mens retro-virus kan give hiv, og coronavirus kan give alt fra mild forkølelse til SARS og Covid-19.
Statens Serum Institut
Statens Serum Institut, et institut under Sundhedsministeriet, som har en række centrale beredskabsopgaver, herunder forebyggelse og bekæmpelse af infektioner, biologiske trusler og medfødte sygdomme. Fungerer også som sektorforskningsinstitut. Henrik Ullum har været direktør siden december 2020.
Sundhedsministeriet
Sundhedsministeriet, dansk ministerium, der har det overordnede ansvar for sundhedspolitikken, herunder sygehuse, sygehusapoteker og sundhedsvæsen. Sundhedsminister er Magnus Heunicke (S). Departementschefen var Per Okkels, da pandemien brød ud og siden januar 2021 Svend Særkjær.
Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen, den øverste danske sundhedsmyndighed og styrelse under Sundhedsministeriet, som blandt andet planlægger strukturen i sundhedsvæsenet, skal fremme borgerens sundhed, fastlægge regler for uddannelse af speciallæger og sundhedspersonalet samt har ansvaret for sundhedsberedskabet. Søren Brostrøm er direktør.
Udbrud
Udbrud, en pludselig stor vækst i antal med en specifik sygdom, som klart overstiger det normale eller forventede. Større udbrud kaldes epidemier.
Virus-varianter
Virus-varianter, er navnet, når de mutationer, der sker konstant, når virus deler og formerer sig, er så vidtgående, at virus skifter biologisk karakter og egenskab, og eksempelvis blive mere eller mindre smitsom, mere eller mindre sygdomsfremkaldende eller kan omgå vaccine eller immunitet fra tidligere infektion.
Virus
Virus, er mikroorganismer på mellem 20 og 300 nanometer, der kan medføre smitsomme sygdomme som influenza, mild forkølelse, hiv, hundegalskab, leverbetændelse, ebola og Covid-19. Virus består af enten DNA eller RNA og en proteindel, som skal kobles sammen inde i cellen hos en levende vært, så virus kan reproducere ny virus, som spreder sig til nye celler i kroppen og nye værter. Virus kan i modsætning til bakterier ikke formere sig selv, de er ’døde’. Virus kræver derfor adgang til en celle hos værten, før den kan dele og formere sig selv og skabe infektion. Altså er virus en slags død parasit, der konstant skal finde nye værter i planter, dyr eller mennesker for at formere sig og ’overleve’. Når virus overtager den invaderede celle til formering, ødelægges den ellers raske celle i processen. I modsætning til bakterieinfektioner kan de færreste virusinfektioner behandles direkte med medicin, oftest er det følgetilstande til virusinfektionen, der behandles eksempelvis medicin mod immunforsvaret reaktion på virusinvasionen eller andre af kroppens hjælpefunktioner, dog findes der enkelte antivirale lægemidler, der forsøger at begrænse virusformeringen i kroppen. Langt de fleste virusinfektioner skal bekæmpes af kroppens eget immunforsvar.
WHO
WHO, verdenssundhedsorganisationen WHO er et rådgivende og koordinerende FN-organ, der har varetaget international sundhed siden 1948 med hovedsæde i Geneve, Schweitz. WHO er inddelt i seks regionale kontorer, hvor det europæiske regionalkontor ligger på i Nordhavn, Østerbro, København. 193 lande er medlemmer. WHO tilknytter såkaldte ”samarbejdende centre” der rådgiver og støtter WHO i deres arbejde. Chip har siden 2013 væres samarbejdende centre for det europæiske WHO kontor, indenfor områderne HIV, virus hepatitis og tuberkulose.