- Hjemme /
- Om Bogen /
- Uddrag af Bogen /
- Fordord
Forord
I hele sit lange lægeliv har Jens Lundgren arbejdet utrætteligt med at bekæmpe smitsom sygdom og små og store virusudbrud rundtomkring i verden. Ikke mindst har han skabt banebrydende forskning inden for behandlingen af hiv, en forskning, som alle smittede overalt i verden den dag i dag nyder godt af. Men da en ny coronavirus i slutningen af 2019 spredte sig fra en inficeret hesteskoflagermus til det første menneske og siden med lynets hast fandt vej til hele kloden, blev han som professor i infektionssygdomme ved Københavns Universitet pludselig hvirvlet ind i begivenhedernes centrum.
I den største pandemi siden influenzapandemien ’den spanske syge’ for hundrede år siden tonede han nærmest dagligt frem i danskernes nyhedsmedier og gjorde os klogere på den nye trussel, der vendte op og ned på vores hverdag. Under hele pandemien har Jens Lundgren forsøgt at være ’den kloge ugle’, som han selv kalder det, der så neutralt som muligt og med afsæt i sit indgående kendskab til tidligere tiders virusbekæmpelse forklarede de mulige scenarier, vi stod i, og kom med kvalificerede bud på, hvad vi som borgere, politikere og sundhedsvæsen kunne stille op.
I denne bog lufter han for første gang sine mere personlige vurderinger af det, vi har været igennem de seneste godt tre år. I det første halvår af coronapandemien stod han selv som overlæge på Rigshospitalet ved sygesengen hos dødssyge patienter med alvorlig covid-lungebetændelse, ligesom han har rådgivet særligt Sundhedsstyrelsen, men også regeringen og Folketinget.
Han har samarbejdet med den øverste epidemigeneral i USA, Anthony Fauci, og hans nærmeste topforskere og ledet den europæiske del af den lægemiddelafprøvning, der førte til det første videnskabeligt dokumenterede præparat mod covid-19, remdesivir, ligesom han har været forskningsleder for den globale lægemiddelafprøvning af nye antistofbehandlinger mod covid-19. Med andre ord har professor Jens Lundgren haft travlt.
Alligevel har jeg i over 40 timer haft det privilegium at sidde sammen med ham på hans hjørnekontor i Parken med udsigt til Rigshospitalet, i villaen i Charlottenlund og i sommerhuset i Nykøbing Sjælland og hørt om hans ihærdige kampe mod smitsomme virussygdomme. Foruden de mange timers interview bygger bogen på mails, sms-korrespondancer, bøger, dokumenter og aktindsigter, videnskabelige artikler samt avisartikler, herunder mine egne gennem mere end to års dækning af pandemien for Politiken.
Bogen er ikke en klassisk biografi om pandemilægen, men et portræt af vilde virus og deres møde med mennesker, som Jens Lundgren har set og oplevet det: Det er en pandemibog tiltænkt alle, der gerne vil forstå, hvad der egentlig skete – og hvad vi har lært til næste gang. For der vil komme flere pandemier. Andre vil have anderledes udlægninger – ikke af fakta om virus, vacciner og sygdom, for det er objektiv biologi, men om rationalet bag og synet på de mange handlinger, beslutninger og politiske tiltag, der bliver truffet i tumultariske tider, når uforudsigelige mikroorganismer leger kispus med os.
God fornøjelse.
Lars Igum Rasmussen Tårnby, juni 2022